marți, 30 octombrie 2012

Bicicliştii şi nebunul de la ASE

Pentru bicicliştii care ies la pedalat în grup:

E normal ca într-un grup de oameni să existe idei diferite, tendinţe diferite, moduri diferite de exprimare şi mentalităţi care mai de care mai colorate şi nonconformiste. Cum spunea cineva, nu suntem măicuţe.
Dar există reguli de bun simţ, bune maniere, şi ca biciclişti ce suntem, legislaţie rutieră.
După plimbările în grup, întotdeauna văd viteji care scriu pe net că au fost derajaţi de X şi Y, că unii vorbeau urât, că se luau de oameni pe stradă, că arătau degetul mijlociu, că mergeau neregulamentar, etc. N şi N situaţii relatate pe NET.
Aia se numeşte lipsă de atitudine. Oamenii care văd un rău şi nu intervin sub nicio formă, sunt după părerea mea oameni cu lipsa simţului civic, şi într-o ultimă instanţă, laşi.
Acum două săptămâni un nebun a agresat o fată în faţă la ASE. Staţia de RATB era plină ochi de oameni, şi toţi priveau cum nebunul trage de hainele fetei şi o aleargă printre maşini. Era clar că nu se cunosc şi nu sunt împreună.
Cu riscul de a pleca cu un ochi vânăt, am sărit pe el şi l-am oprit. Era nebun, nu se putea discuta cu el, situaţia s-a calmat şi fata nu a păţit nimic în afara unei sperieturi serioase.
E normal să nu fim învăţaţi, e normal să fim diferiţi, dar nu e normal să nu fim uniţi pentru a face un bine, mai ales că e un bine destinat nouă.
Dacă eşti într-o tură cu bicicleta şi ceva ori comportamentul cuiva te deranjează, ia ATITUDINE ori SPRIJINĂ-L pe cel ce ia atitudine dacă eşti de acord cu el. Nu aşteptaţi ca organizatorul să facă totul, pentru că el nu e mami, nu e tati, şi el printre voi care doar priviţi, e singur. El e un om căruia îi place aşa cum probabil vă place şi vouă, să pedaleze alături de oameni cu aceeaşi pasiune.
Luaţi atitudine şi fiţi solidari pentru bine, pentru civilizaţia bicicliştilor şi pentru bun simţ, într-un mod civilizat şi respectuos. Şi fă asta indiferent că îl cunoşti pe acel biciclist ori nu. Dacă acţionezi de partea binelui, nu contează situaţia ori împrejurările în care vă aflaţi. Dă-i o mână de ajutor pentru că e de-al tău.
Dacă tu nu te implici, poate cândva nebunul de la ASE va trage de tine pe stradă, şi vei obţine din partea celor din jur, cel mult câteva fotografii.

Niciun comentariu: