marți, 18 decembrie 2012

De-ale biciclitului și zăpezii

De-ale biciclitului și zăpezii

În ultimii ani am cumulat niscaiva sute de km pe zăpadă, la munte, prin oraș ori prin pădure, și am constatat că dincolo de o pereche de cauciuce cu zimți medii, mersul pe zăpadă ori parțial gheață, ține de cum abordezi situația :-)

În primul rând nu îți asumi riscuri. Unde nu se poate și nu ești sigur pe tine, o iei pe trotuar, faci pushbike ori folosești un mijloc de transport.
Important de aflat ar mai fi că nu tu conduci bicla în totalitate, și trebuie să te obijnuiești și să te resemnezi cu asta. O lași să meargă pe unde își face ea drum, pe denivelările din zăpadă. Tu doar înaintezi și îți ții echilibrul spre direcția dorită. Ghidonul merge unde vrea el, și e bine să îl ghidezi spre fundul șanțurilor și adânciturilor pe care le întâlnești în cale.
Păstrează roțile întotdeauna în mișcare. Nu frâna niciodată brusc, pentru că odată pierdută aderența ești jos. Încearcă să nu depășești 15kmph.
Fii pregătit să cazi blând oricând. Eventual lasă șaua mai jos pentru a putea ajunge cu talpa la sol cu ușurință.
Evită virajele bruște. Mergi ca pe ouă, lin și liniștit.
Dacă vezi zăpadă afânată și necălcată de nimeni, mergi pe ea, chiar dacă stratul ți se pare a fi destul de considerabil. Vei merge foarte lejer și vei avea un control foarte bun.

Ia-ți întotdeauna ULEI după tine :-)

Plimbă-te prin parc și prin locuri larg deschise, tăvălește-te prin zăpadă, leagă-ți săniuța de biclă și invită-ți un prieten să vă trageți pe săniuță :-)

Sâmbăta, duminică și în zilele de sărbători legale, poți avea acces pe tot timpul zilei la metrou, și iar în cursul săptămânii numai după ora 20:00.

Niciun comentariu: